Zníži tlak, no aj cholesterol. Pitie rajčinovej šťavy prináša mnoho benefitov
Rajčinový džús už dlhé roky rozdeľuje ľudí na dve skupiny. V prvej sú tí, ktorí ho milujú a v druhej zas tí, ktorí ho nemôžu ani cítiť. Kým tento nápoj niekto pije pre jeho jedinečnú chuť, iní ľudia tak robia kvôli zdravotným benefitom, ktoré so sebou prináša.
Portál Pravda.sk poukázal na štúdiu z Tokijskej lekárskej univerzity.
Štúdia bola uskutočnená na takmer 500 jednotlivcoch, pričom väčšina z nich boli ženy. U takmer stovky účastníkov výskumu došlo k výraznému zníženiu krvného tlaku, a to aj napriek tomu, že mali predispozície na hypertenziu.
Systolický krvný tlak sa zmiernil z pôvodných 141 na 137 mmHg a diastolický (spodný) klesol z približne 83 na 81 mmHg. Podobne pozitívny vývoj sa prejavil aj u ľudí s vysokým cholesterolom, pričom približne u 125 jednotlivcov v rámci štúdie bolo zaznamenané výrazné zníženie hladiny LDL, označovaného ako „zlý“ cholesterol.
Pripraviť rajčinový nápoj je jednoduché
Chutný nápoj sa získava odšťavením zrelých paradajok, pričom niekedy môže byť použitý koncentrát a voda. Ak sa do rajčinovej šťavy pridáva soľ alebo cukor, stráca svoje prospešné účinky na ľudské zdravie.
Cukor môže zvýšiť hladinu glukózy v krvi a prispievať k ukladaniu tuku v podkožnom tkanive, zatiaľ čo nadmerná konzumácia soli môže súvisieť s problémami vysokého krvného tlaku.
Paradajky samy o sebe obsahujú až 95 % vody a zvyšok tvoria predovšetkým sacharidy a vláknina. Približne 100-gramová porcia tohto druhu zeleniny obsahuje takmer 4 g sacharidov, pričom jednoduché cukry tvoria viac ako polovicu tohto množstva. Vláknina tvorí takmer poldruha gramu a bielkoviny necelý gram v uvedenej porcii.
Zaujímavým faktom je, že čerstvé rajčiny obsahujú menej sacharidov v porovnaní so svojimi zrelými variantmi.
Vitamínová bomba
Medzi týmito mikroživinami vyniká najmä vitamín C. Stredne veľký kúsok tejto zeleniny totiž môže pokryť takmer tretinu denného odporúčaného príjmu tohto vitamínu.
Dôležitý je aj vitamín K, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku a prevencii srdcovocievnych chorôb. Ďalšie prospešné látky zahŕňajú vitamíny skupiny B, najmä foláty, ktoré sú dôležité pre regeneráciu buniek a tkanív.
Rajčiny sú bohaté aj na kyselinu listovú a minerál draslík, ktorý podporuje zdravie srdca u ľudí všetkých vekových skupín.
Paradajky získavajú červenú farbu vďaka pigmentu nazývanému lykopén, ktorý je silným antioxidantom a výrazne prispieva k prevencii nádorových ochorení. Zelené sfarbenie paradajok je spôsobené chlorofylom, rastlinným farbivom, ktoré sa postupne mení na lykopén s vývojom plodu.
Výrobky, ako paradajková šťava, kečup, pasta a pasírované rajčiny obsahujú vyššie množstvo lykopénu v porovnaní s čerstvými rajčinami, pretože lykopén sa uvoľňuje po tepelnej úprave. Paradajky so žltým alebo oranžovým sfarbením obsahujú beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.
Šupka paradajok obsahuje naringenín, flavonoid, ktorý pomáha zmierňovať zápaly. Kyselina chlorogenová v paradajkách prispieva k zníženiu krvného tlaku u ľudí s hypertenziou.