Vo svojej záhrade máte skrytý poklad. Pozrite sa, ako vám obyčajné bobule zlepšia zdravie
V babkinej záhrade sa často skrývajú malé červené gulôčky za zelenými lístkami, ktoré nám evokujú spomienky na letné dni a plody červených ríbezlí. Avšak, okrem estetického pôžitku, ríbezle majú mimoriadne prospešné účinky pre náš organizmus.
Aj keď chuť červených ríbezlí je typicky kyslejšia ako chuť čiernej odrody, pôsobí príjemne osviežujúco. Táto ovocná odroda je vhodná nielen do pečených a nepečených dezertov, ale aj do limonád.
Vplyv na trávenie
Už od doby našich babičiek a ich predchodkýň sa vedelo, že ríbezle sú cenným a cenovo dostupným prírodným zdrojom mikronutrientov. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie – reguluje ho a prípadne zrýchľuje, keď je to potrebné.
Vďaka svojmu vysokému obsahu pektínov je veľmi jednoduché využiť ríbezle na prípravu rôznych džemov, šťavy, želé alebo sirupov. Konzumácia ríbezlí pred jedlom nás navyše môže nasýtiť a zmierniť apetít vďaka ich vláknine.
Ríbezle slúžili aj ako zdroj prospešných látok pre zdravie, najmä v zimných mesiacoch, keď bolo málo dostupné čerstvé ovocie a zelenina. Podľa Mgr. Zuzany Klinčákovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava majú ríbezle vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších dôležitých živín, čo ich robí ideálnym ovocím na posilnenie imunity.
Jednoduchý detox
Ríbezle majú významný účinok pri boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a tiež pôsobia diureticky, čím pomáhajú čistiť telo od škodlivých látok. Odborníci zdôrazňujú, že vysoký obsah rutínu v ríbezliach prispieva k udržaniu zdravého stavu našich ciev. Preto sa odporúča zahrnúť ich do stravy aj ako preventívne opatrenie proti civilizačným chorobám.
Ríbezle sú bohatým zdrojom flavonoidov, polyfenolových zlúčenín s vlastnosťami antioxidantov. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, rutín, betakarotén, kryptoxantín a zea-xantín. Ich vysoký obsah vápnika, horčíka a mangánu je výnimočný. Vďaka protizápalovým, antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam môžu pomôcť pri mnohých kožných ochoreniach.
Olej z čiernych ríbezlí sa často používa na liečbu ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy.
Napriek tomu, že ríbezle sú vhodné pre skoro všetkých, pozor by mali dávať ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom. Ak trpíte žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina, vysoký obsah vitamínu C pre vás nebude tou najlepšou voľbou. Pozor na ríbezle by si mali dávať aj alergici.