Vidíme ju denne, no nepoznáme ju. Púpava má zázračné účinky
Má nádherné žlté kvety, ktoré na lúkach nájdeme od mája do októbra. Je to púpava – nenáročná a odolná rastlina, ktorá sa podľa portálu Pravda nachádza takmer všade. Okrem jej krásy je však dôležité poukázať aj na jej priaznivé účinky na ľudský organizmus. Vedelo sa o nich totiž už v 10. storočí.
Starí Gréci napríklad šťavu z púpavy používali ako liek na očné zápaly a únavu. Zároveň išlo o pomôcku pri zbavovaní sa pieh a škvŕn na koži. Na liečebné účely ju však používali aj americkí Indiáni a ľudia žijúci v severných Himalájach.
Púpava má viaceré prospešné účinky na zdravie, vrátane posilnenia funkcií pečene a žlčníka, pomoci pri zápaloch a tvorbe kameňov v obličkách a močovom mechúre, stimulácie látkovej výmeny a zlepšenia chuťových receptorov, ako aj liečby žalúdočných a črevných problémov.
Okrem toho sa používa aj pri cukrovke, posilňuje spojivové tkanivá a má priaznivý vplyv na artrózu a dnu. Púpava je účinná aj pri kožných problémoch, ako sú akné a ekzém. Jej koreň, listy aj kvety sa zbierajú a využívajú na rôzne liečebné účely.
Púpava a jej využitie
List púpavy
Podľa odborníčky sú listy púpavy bohatým zdrojom vitamínov C, A, D, B a K, kyseliny kremičitej, karotenoidov a množstva minerálnych látok, ako je draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor. Vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri liečbe anémie a únavy. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu zase podporuje zdravie očí.
Konzumáciou listov sa do tela dodajú vitamíny, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a fungovaniu pečene a obličiek. Listy môžu tiež pomôcť pri problémoch s ekzémom alebo akné. Okrem prípravy čaju je možné listy priamo konzumovať pridaním do šalátov, polievok alebo vaječnej omelety.
Kvet púpavy
Najčastejšie sa využívajú kvety púpavy na výrobu medu, sirupu a čaju, avšak nie sú vhodné na sušenie. Odborníčka uvádza, že tieto produkty sú užitočné pri liečbe ochorení dýchacích ciest a podporujú vykašliavanie, a preto sa môžu využívať nielen terapeuticky, ale aj preventívne. Sušený koreň púpavy, po upražení a pomletí, sa používa ako alternatíva kávy a má podobné využitie ako koreň čakanky.
Koreň púpavy
Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave hovorí, že najúčinnejšou časťou púpavy je jej koreň, ktorý pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom a žlčníkových kameňoch, ako aj pri anémii. Korene obsahujú triterpenoidné horčiny, glykozydy, steroly, aminokyseliny, triesloviny a až 25% inulínu – rozpustnej vlákniny.
Pripravuje sa ako odvar a je užitočný aj pri problémoch s močovým ústrojenstvom, kameňoch v obličkách a močovom mechúre, pretože má diuretické účinky. Taktiež sa používa ako protihlístový prostriedok. Koreň možno opražiť spolu s karotkou a ďalšími zeleninami, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.