Toto sú najhoršie hodnotené slovenské jedlá (REBRÍČEK)
TasteAtlas je prezentovaný ako globálny atlas tradičných jedál, miestnych surovín a autentických reštaurácií, ktorý získal veľkú popularitu. Na svojej platforme zhromažďuje autentické recepty a recenzie.
Nie je to tak dávno, čo si posvietil na slovenské jedlá. Konkrétne ide o 9 najhoršie hodnotených slovenských pokrmov. Nájdete medzi nimi ten, na ktorý nedáte dopustiť?
Rebríček najhoršie hodnotených slovenských jedál
9. miesto patrí tradičnému slovenskému pečivu – bratislavským rožkom. História tohto pečiva siaha do hlbokej minulosti. Poznať ho môžete vo forme mesiačikov s makom alebo v tvare písmena C, pričom do tejto možnosti sa pridávajú aj mleté vlašské orechy.
Na ôsmom mieste sa umiestnili spišské párky – jedlo, ktoré je samozrejmosťou počas víkendových rán. Vyrábajú sa zo zmesi hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a bravčovej kože. Pridáva sa do nich korenie, ako je napríklad paprika.
Siedme miesto patrí strapačkám s kapustou. Ide o jednoduché jedlo, veď sú to len halušky a kyslá kapusta. Toto jedlo má na Slovensku množstvo milovníkov, podľa portálu Taste Atlas však jeho hodnotenie nie je úplne najlepšie.
Makovník sa v hodnotení umiestnil na šiestom mieste. Ide o tradičný slovenský koláč, s ktorým sa stretnete vo všetkých kútoch krajiny.
Spomedzi polievok sa do rebríčka dostal demikát. Vyrába sa z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze.
Štvrté miesto v rebríčku najhoršie hodnotených slovenských jedál patrí populárnej treske. Tento tradičný šalát sa vyrába, ako už názov napovedá, z tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. Ide o slovenskú klasiku.
Ďalšou slovenskou klasikou je bryndza. Tej sa však tiež nedarilo. Konkrétne bryndzová nátierka sa umiestnila na treťom mieste.
Druhým najhoršie hodnoteným slovenským jedlom sú medvedie labky a prvenstvo v tomto rebríčku patrí kokosovým ježom.
Slovensko v iných rebríčkoch boduje
Aby sa však nepovedalo, slovenská kuchyňa sa pravidelne objavuje aj v rebríčkoch tých najlepších jedál. Konkrétne sa pozrieme na syry.
Do tohto rebríčka sa podľa portálu tvnoviny.sk dostali až 2 slovenské výrobky. Zázrivské korbáčiky sa umiestnili na 99. mieste.
Korbáčiky sú tradične pripravované takmer výhradne manuálnym spôsobom – syrové hrudky sa v parenej vode formujú a pretiahajú do tvaru tenkých nití (tradične nazývaných „vojky“), ktoré sa potom spleťú do tvaru korbáčika. Ručné spracovanie pareného syrového cesta – jeho hnetenie a pretahovanie – dodáva korbáčikom jedinečnú vláknitú štruktúru.
Okrem toho sa však v rebríčku nachádza aj tradičný oštiepok. Ten sa vyrába z ovčieho alebo kravského mlieka alebo zo zmesi ovčieho mlieka a kravského mlieka.