Toto je rebríček najhorších slovenských jedál. Nájdete v ňom svojho favorita?
Slovenská kuchyňa je veľmi bohatá a každý si v nej nájde svojho favorita. Okrem toho však obsahuje celú kopu pokrmov, ktoré ľuďom po chuti veľmi nie sú.
Na tie sa pozrel portál Taste Atlas, ktorý zostavil rebríček najhoršie hodnotených slovenských jedál. Súhlasíte s ním?
Nelichotivé zákusky
Prvé miesto v rebríčku patrí kokosovým ježom, ktoré si mnohí spájajú so sviatkami. Pôvodom ide o jedlo z Chorvátska, ktoré si však popularitu získalo aj v iných kútoch planéty.
Hneď pod kokosovými ježmi sa umiestnili medvedie labky.
Pýcha národa
Ak niekto povie Slovensko, ľuďom na um zídu Vysoké Tatry, kvalitné mliečne výrobky a bryndza. Práve výrobok z bryndze – bryndzová nátierka sa v rebríčku umietnila na treťom mieste.
Štvrté miesto patrí populárnej treske, ktorá nechýba v chladničke každého skutočného Slováka.
Do zoznamu sa dostala aj polievka demikát. Pozostáva z bryndze, no nechýba v nej ani cibuľa, cesnak či klobása.
Na šieste miesto sa dostal makovník, ktorý minimálne raz za život jedol už každý. Tento obľúbený koláč sa spája s nedeľným ránom u babky a mnohí ľudia ho milujú. Je teda otázne, prečo sa práve on dostal do tohto nelichotivého rebríčka.
Z pečiva sa do zoznamu dostal aj bratislavský rožok, po ktorom nasledujú populárne strapačky. Ide o halušky podávané s kapustou a slaninou.
Posledné, deviate miesto v rebríčku, patrí jedlu, bez ktorého si jednoducho nedokážete predstaviť ráno. Ide o spišské párky.
Slovenské jedlo v rebríčkoch aj exceluje
Aby sme slovenskej kuchyni iba nekrivdili, pozreli sme sa aj na jedlá, ktoré sa objavili v zoznamoch tých najlepších jedál.
V jednom z nich, konkrétne v zozname najlepšie hodnotených príloh, sa objavili zemiakové placky, ktoré sa v minulosti umiestnili na výbornom treťom mieste.
V celkovom zozname tých najlepších jedál sa tiež umiestnila kapustnica. Síce jej patrí až 80. miesto, no stále ide o obrovský úspech pre slovenskú kuchyňu.
Rebríček najlepších dezertov tiež disponuje slovenskou stopou. Ide o pokrm, ktorého meno v zozname mnohých prekvapilo, pretože ho nikdy nikto nevnímal ako dezert, ale skôr ako prílohu. Reč je o lokšiach, ktoré možno servírovať niekoľkými spôsobmi.
S lokšami sa veľmi často stretávame pri podávaní kačice s červenou kapustou, no výnimočnou situáciou nie je ani ich podávanie na sladký spôsob. Lokšiam sa v zozname darilo, umietnili sa totiž na 51. mieste, čím predbehli aj populárne americké brownies alebo moravské koláče.