Svet zažíva pomarančovú krízu. Pocítime to na cenách v obchodoch?
Extrémne počasie a vážne choroby ohrozujú úrodu pomarančov, čo vedie k prudkému nárastu ich ceny. Výrobcovia džúsov sú v zúfalej situácii.
Portál Fox Business uvádza, že mnohí výrobcovia pomarančového džúsu uvažujú nad prechodom na alternatívne druhy ovocia. Z toho vyplýva, že pomarančový džús by už viac nebol z pomarančov.
Medziročný nárast ceny pomarančov dosahuje 33 percent. Tento údaj je ešte výraznejší, keď porovnáme súčasné ceny na svetovom trhu s januárom 2021, kedy zistíme, že ceny stúpli o extrémnych 210 percent.
Ceny pomarančov prudko stúpajú pre kombináciu troch faktorov:
- Sucho: Nedostatok zrážok v pestovateľských oblastiach, ako je Florida, znižuje produkciu pomarančov.
- Choroby: Šírenie chorôb medzi pomarančovníkmi vedie k strate úrody, najmä v Brazílii, ktorá je hlavným producentom na svete.
- Zvýšený dopyt: Rastúca popularita pomarančov a ich spracovaných produktov vedie k nárastu cien.
Florida, ktorá je kľúčovým producentom pomarančov v USA, zaznamenáva pokles produkcie. Extrémne počasie a choroby v Brazílii, ktorá je zodpovedná za 70 % svetovej produkcie, dramaticky ovplyvňujú úrodu.
„Pomarančovníky v Brazílii trpeli chorobou známou ako zelenanie citrusov. Po infikovaní citrusové stromy produkujú plody, ktoré sú čiastočne zelené, malé, zdeformované a horké. Neexistuje žiadny liek a stromy zvyčajne umierajú v priebehu niekoľkých rokov po infekcii,“ uvádza portál.
Minulá úroda v Brazílii bola naslabšia za vyše posledných 30 rokov. Predpokladá sa, že v tomto a budúcom roku sa produkcia pomarančov zníži až o 25 percent.
Ceny pomarančov rastú
Prezident Medzinárodnej asociácie výrobcov ovocných a zeleninových štiav Kees Cools skonštatoval, že ide o krízu, ktorá nemá obdoby. Takáto situácia nenastala ani počas tých najväčších hurikánov a veľkých mrazov.
Vzhľadom na slabú úrodu sa ceny pomarančového džúsu zvyšujú. Za zmienku stoja napríklad Spojené štáty, kde tento obľúbený nápoj zdražel až o 41 percent.
Na krízu sa myslelo. V dôsledku toho sa výrobcovia pripravovali tak, že zásoby pomarančov mrazili. Týmto spôsobom im vydržali aj 2 roky. Aktuálne sú však výrobcovia v štádiu, že tieto zásoby pomaly, ale isto dochádzajú.
Cools naznačil, že výrobcovia pomarančového džúsu by v reakcii na nedostatok pomarančov mohli zvážiť použitie iného ovocia, napríklad mandarínok. Tie sú podľa jeho slov voči chorobe odolnejšie. Mandarínkový džús má však inú chuť ako pomarančový džús, takže spotrebitelia by sa museli prispôsobiť novej alternatíve.
Situácia tak vyvoláva otázky o budúcnosti produkcie pomarančov a pomarančového džúsu.