Ovocie a zelenina nie sú u Slovákov populárne. Prieskum odhalil alarmujúce čísla
Iba 27 percent Slovákov konzumuje ovocie a zeleninu denne. Len jedna desatina z nich však konzumuje odporúčané množstvo, teda minimálne 400 gramov denne. Poukázal na to portál webnoviny.sk.
Prieskum spoločnosti BILLA, ktorý vykonal agentúra 2muse, odhalil, že až 90 percent opýtaných nedosahuje dostatočný príjem ovocia a zeleniny. Napriek tomu vie až 7 z 10 opýtaných, že ovocie a zelenina sú zdravé.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaný denný príjem viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny súčasťou zdravej výživy, ktorá prispieva k celkovému zlepšeniu zdravia a zároveň pomáha znížiť riziko niektorých chronických civilizačných ochorení.
Napriek tomu, že vyvážená strava je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia, ľudia na Slovensku ju nie vždy dodržiavajú.
„V našom prieskume sme zistili, že len 10 percent opýtaných si k hlavnému jedlu dňa dopraje ovocie alebo zeleninu. Okrem toho iba 1 z 5 ľudí na Slovensku, ktorí zahrňujú ovocie a zeleninu do raňajok, to robí pravidelne,“ uviedla Denisa Pernicová, vedúca oddelenia strategického marketingu v spoločnosti BILLA Slovensko.
Z prieskumu vyplýva, že najobľúbenejšie ovocie medzi Slovákmi sú banány a jablká, zatiaľ čo najpopulárnejšou zeleninou sú rajčiny. Medzi najmenej obľúbené ovocie patrí exotické ovocie, ako sú figy, a z najmenej obľúbenej zeleniny špargľa a baklažán.
Je ponuka dostatočná?
Prieskum zistil, že najväčšou prekážkou pre Slovákov v konzumácii väčšieho množstva ovocia a zeleniny je ich vysoká cena. Okrem toho ich od nákupu odstrašuje aj nepomer medzi cenou a kvalitou a nedostatok zliav na tieto produkty.
Ďalšou prekážkou bola nedostatočná dostupnosť času na prípravu jedál z ovocia a zeleniny. Respondenti tiež uviedli ako dôvod obmedzenú ponuku ovocia a zeleniny od slovenského poľnohospodárskeho dodávateľa.
Vzhľadom na možnosť pestovania mnohých druhov ovocia a zeleniny v slovenských podmienkach je dopyt po domácom ovocí a zelenine stabilne vysoký.
„Od roku 2013 ponúkame vždy čerstvé a chutné sezónne ovocie a zeleninu od domácich pestovateľov pod našou privátnou značkou Slovenská farma,“ zdôraznila Pernicová zo spoločnosti BILLA a dodala, že počas letnej sezóny je až 80 % ovocia a zeleniny označených ako Vypestované na Slovensku.
Aké benefity prináša konzumácia ovocia a zeleniny?
Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania. Sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ktoré sú pre naše telo nesmierne dôležité. Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny prináša množstvo benefitov, medzi ktoré patria:
Posilňuje imunitu: Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami.
Znižuje riziko chronických ochorení: Štúdie preukázali, že konzumácia ovocia a zeleniny znižuje riziko srdcových ochorení, mozgovej mŕtvice, rakoviny, cukrovky 2. typu a obezity.
Podporuje trávenie: Vláknina obsiahnutá v ovocí a zelenine podporuje trávenie, predchádza zápche a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.
Zlepšuje zdravie ciev: Ovocie a zelenina obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko srdcových ochorení.
Udržuje zdravú váhu: Ovocie a zelenina sú nízkokalorické a bohaté na vlákninu, ktorá vás zasýti a pomôže vám kontrolovať chuť do jedla.
Zlepšuje náladu a duševné zdravie: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia ovocia a zeleniny môže zlepšovať náladu a znižovať riziko depresie.