Nie všetky produkty obsahujú to, čo sľubujú. Na tieto si dajte pozor
Pulty obchodných reťazcov sú plné a počas nakupovania si na svoje príde každý. To platí aj o ľuďoch, ktorí sa snažia stravovať sa zdravo a schudnúť.
Výber proteínových výrobkov je široký, na čo sa pozrela aj spotrebiteľská organizácia dTest. Do laboratória poslala 16 výrobkov, pričom išlo o jogurty, dezerty a skryry. Veľká časť z nich sa nachádza aj na slovenskom trhu.
Vzhľadom na veľkosť ponuky môže byť pre spotrebiteľov niekedy náročné vybrať si ten správny výrobok. Organizácia dTest však poukázala na to, že problémom môže byť aj zloženie týchto výrobkov, pretože niektoré z nich nie vždy obsahujú to, čo sa uvádza na ich obale.
V každom proteínovom výrobku je základom obyčajný jogurt, puding alebo tvarohový dezert. Do tohto základu sa pridáva viac bielkovín. Obľúbenou voľbou výrobcov sú bežné mliečne bielkoviny, ktoré bývajú súčasťou tvarohov a syrov. Niektoré testované produkty však poukázali na srvátkový základ, informuje Pravda.
Ako uviedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová, vo výbere sa nachádzal aj skyr. Ide o kvasený mliečny výrobok pochádzajúci z Islandu, ktorý sa pohybuje na hranici medzi tvarohom a jogurtom. Práve skyr je veľmi bohatým zdrojom bielkovín.
Výsledky analýzy vás zaskočia
Výber 16 testovaných vzoriek bol založený na jednoznačnom odkaze na bielkoviny v ich názvoch. Do laboratória bolo zaslaných sedem vzoriek vanilkových a ovocných dezertov, štyri vzorky prevažne jahodových jogurtov a päť vzoriek skyrov. Hana Hoffmannová zdôrazňuje, že výber skyrov bol založený výhradne na ich názve a nie na zmienke o obsahu bielkovín.
Prvým aspektom, ktorým sa, logicky, zaoberalo v laboratóriu, bolo množstvo bielkovín. Mliečna vyhláška nenastavuje špecifické požiadavky pre kategóriu proteínových výrobkov, preto boli vzorky hlavne porovnávané medzi sebou.
„Dezerty poskytli najvyššiu hladinu bielkovín, v priemere 9,7 g/100 g výrobku, druhé miesto obsadili jogurty s 8,6 g/100 g a skyry skončili na poslednom mieste s priemerom 7,6 g/100 g,“ uvádza šéfredaktorka Hoffmannová.
Dezert Lidl/Pilos High Protein Quark Strawberry predstavoval najvyššie množstvo bielkovín v balení, a to 23,7 g. Naopak, laboratórium zaznamenalo najnižšie množstvo bielkovín v produktoch od Bohušovickej mliekarni s názvom Skyr islandská tradícia jahoda, a to celkovo 9,6 gramov v balení o hmotnosti 130 gramov.
Výrobky Bohušovického skyru spolu s výrobkami Lidl/Pilos Skyr Jahoda a Bohušovická mliekareň Protein Jahoda nedodržali tolerovanú 20% odchýlku údajov uvedených na obale. Všetky tieto produkty získali neuspokojivé hodnotenie v dôsledku klamania spotrebiteľa.
Ďalším nepríjemným zistením boli hodnoty obsahu cukru.
„Ukázalo sa, že niektoré výrobky obsahujú viac cukru ako bielkovín. Dezert Bohušovickej mliekarne Protein Jahoda obsahoval v celom balení len 10,8 g bielkovín, ale 19,3 gramov cukru,“ varuje Hana Hoffmannová z dTestu a pokračuje: „Nízky podiel cukru sa následne v niektorých testovaných produktoch kompenzoval umelými sladidlami. Podľa nášho názoru je však lepším prístupom k zníženiu príjmu cukru zvykanie si na menej sladkú chuť a nepovažujeme umelé sladidlá za ideálny prostriedok. Priaznivý dojem na nás urobili výrobky Lidl/Pilos Skyr Jahoda a Bohušovická mliekareň Protein Vanilka. Pri týchto výrobkoch sa podarilo nastaviť receptúru tak, aby obsahovali viac bielkovín než cukru, a to aj bez použitia náhradných sladidiel.“