400 gramov denne týchto potravín vás dostane do výbornej formy

400 gramov týchto potravín denne vás dostane do výbornej formy

Aj napriek tomu, že veľká časť Slovákov verí tomu, že ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy, iba malá časť z nich ich konzumuje v dostatočnom množstve. Ako totiž uvádza portál Pravda, podľa prieskumu o konzumácii ovocia a zeleniny iba necelá tretina opýtaných si tieto potraviny dopraje na dennej báze.

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne konzumovať viac než 400 gramov ovocia a zeleniny, aby sme podporili zdravú výživu s nízkym obsahom tukov, cukrov a sodíka.

Marek Kravjar, hovorca spoločnosti BILLA Slovensko, uviedol na základe výsledkov prieskumu, že len 13 % opýtaných konzumuje každý deň dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, teda 400 gramov alebo viac. Väčšina ľudí v prieskume, takmer polovica, denne zje menej ako 100 gramov čerstvého ovocia a zeleniny.

Existuje viacero dôvodov, prečo ľudia nekonzumujú dostatočné množstvo zeleniny a ovocia. Medzi ne patrí cena a nedostatok zliav na tieto potraviny, ale aj ich kvalita a čas, ktorý je potrebný na prípravu ovocných a zeleninových jedál.

Aké ovocie a zelenina vedú?

Aj keď väčšina ľudí na Slovensku konzumuje ovocie a zeleninu aspoň občas, len 7 % opýtaných vyjadrilo úplné vynechanie týchto potravín zo svojho jedálnička. Ovocie a zeleninu si ľudia najčastejšie pripravujú na obed alebo večeru, ale tiež si ich obľubujú ako pochúťku „na zahryznutie“ počas dňa. Pri výbere týchto potravín však existujú aj individuálne preferencie zákazníkov.

V prieskume sa ukázalo, že najväčšiu obľubu medzi zeleninou majú rajčiny, ktoré uprednostňujú takmer tri štvrtiny respondentov. Ďalej sú veľmi obľúbené uhorky a zemiaky, nasledované mrkvou a paprikou. Keď si ľudia pripravujú zeleninovú prílohu k hlavnému jedlu, najčastejšie ide o šalát.

Marek Kravjar uviedol, že najviac respondentov uprednostňuje z ovocia banány (75 %). Nasledujú jablká, jahody, hrozno a mandarínky. Naopak, exotické plody ako figy, grapefruity a avokádo, patria medzi najmenej obľúbené druhy ovocia. Z ponuky zeleniny si len malé percento zákazníkov vyberá baklažán, kel a špargľu.

Približne dve tretiny ľudí uviedlo ako najčastejší dôvod pre konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny ich zdravé vlastnosti a bohatý obsah vitamínov a minerálov.

Prečo pravidelne jesť ovocie a zeleninu?

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy. Sú plné vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny prináša mnoho benefitov pre naše zdravie.

Posilňuje imunitu: Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia nás pred infekciami.

Znižuje riziko chronických ochorení: Štúdie preukázali, že konzumácia ovocia a zeleniny znižuje riziko srdcových chorôb, mozgovej príhody, cukrovky 2. typu, niektorých typov rakoviny a obezity.

Podporuje trávenie: Vláknina v ovocí a zelenine podporuje trávenie a predchádza zápche. Pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi.

Udržuje zdravú váhu: Ovocie a zelenina sú nízkokalorické a bohaté na vlákninu, ktorá vás zasýti a pomôže vám schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Zlepšuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov: Vitamíny a minerály v ovocí a zelenine sú dôležité pre zdravie pokožky,vlasov a nechtov. Pomáhajú udržiavať ich hydratované a pružné.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *